Новини

Тренінг «Домедична допомога для цивільних»

march 9

Провели тренінг інструктори Павло Годун (студент 1 курсу спеціальності «Філософія») та Сергій Черніков, які пояснили порядок дій при наданні першої медичної допомоги в умовах близьких до бойових, відповідно до протоколу MARCH.

march 6

 

Мета тренінгу – надання знань, формування умінь та навичок первинної медичної допомоги в умовах, близьких до бойових, відповідно протоколу MARCH.

march 7

 

Учасники набули знань про етапи надання домедичної допомоги в умовах, близьких до бойових та алгоритм дій, який побудований на підтримці життєво-важливих функцій організму. Під час практичних заняттях відпрацювали навички накладання джгутів/турнікетів, відновлення прохідності дихальних шляхів, забезпечення адекватного дихання, контроль масивної кровотечі, огляд пораненого та пошук додаткових поранень, допомога при бойових травмах і ранах, запобігання гіпотермії.

march 4

 

Для довідки.

Протокол MARCH - це методика, що використовується для першої оцінки постраждалого та надання першої допомоги при травмах на місці події. Абревіатура MARCH складається з перших букв п’яти елементів, які слід враховувати оцінюючи стан та допомогу постраждалому:

1. M - Massive Hemorrhage (Масивне кровотеча). Зупинка масивної кровотечі це першочергове завдання при наданні допомоги постраждалому. Необхідно знайти, контролювати та зупинити джерело кровотечі, щоб зменшити втрату крові.

2. A - Airway Management (Управління дихальними шляхами). Після контролю кровотечі важливо забезпечити прохідність дихальних шляхів постраждалого. Вразі відсутності дихання необхідно провести дії щодо відновлення прохідності.

3. R - Respiration (Дихання). Оцінка та підтримка функції дихання. Накладаємо оклюзійну пов'язку на всі рани, які виявлені на грудях, пахвах і шиї. Перевіряємо, чи немає переломів ключиці, грудини і ребер, перевіряємо спину. Якщо постраждалий не дихає самостійно, може знадобитися проведення штучної вентиляції легень.

4. C - Circulation (Кровообіг). Оцінка стану та забезпечення адекватного кровообігу постраждалому.

march 1

5. H - Hypothermia Prevention (Профілактика гіпотермії). Постраждалі, особливо при важких травмах, при втраті значної кількості крові, піддаються ризику гіпотермії. Тому важливо прийняти заходи щодо запобігання охолодженню тіла.

march 8

 

Алгоритм MARCH використовується в ситуаціях, коли потрібна швидка та систематизована реакція на травми, наприклад, під час бойових дій, надзвичайних ситуацій або інших ситуацій, коли надання швидкої медичної допомоги обмежене або ускладнене.

march 3