Новини

Тренінг «Домедична допомога для цивільних»

12 березня 2024 року в Навчально-науковому інституті філософії та освітньої політики УДУ імені Михайла Драгоманова відбувся тренінг «Домедична допомога для цивільних».

Щоб бути готовими до непередбачуваних ситуацій, колектив інституту, дирекція, завідуючі кафедр, заступники та лаборанти, пройшли курси першої медичної допомоги від Фонду підтримки захисників України імені Петра Калнишевського.

march 9

Провели тренінг інструктори Павло Годун (студент 1 курсу спеціальності «Філософія») та Сергій Черніков, які пояснили порядок дій при наданні першої медичної допомоги в умовах близьких до бойових, відповідно до протоколу MARCH.

march 6

 

Мета тренінгу – надання знань, формування умінь та навичок первинної медичної допомоги в умовах, близьких до бойових, відповідно протоколу MARCH.

march 7

 

Учасники набули знань про етапи надання домедичної допомоги в умовах, близьких до бойових та алгоритм дій, який побудований на підтримці життєво-важливих функцій організму. Під час практичних заняттях відпрацювали навички накладання джгутів/турнікетів, відновлення прохідності дихальних шляхів, забезпечення адекватного дихання, контроль масивної кровотечі, огляд пораненого та пошук додаткових поранень, допомога при бойових травмах і ранах, запобігання гіпотермії.

march 4

 

Для довідки.

Протокол MARCH - це методика, що використовується для першої оцінки постраждалого та надання першої допомоги при травмах на місці події. Абревіатура MARCH складається з перших букв п’яти елементів, які слід враховувати оцінюючи стан та допомогу постраждалому:

1. M - Massive Hemorrhage (Масивне кровотеча). Зупинка масивної кровотечі це першочергове завдання при наданні допомоги постраждалому. Необхідно знайти, контролювати та зупинити джерело кровотечі, щоб зменшити втрату крові.

2. A - Airway Management (Управління дихальними шляхами). Після контролю кровотечі важливо забезпечити прохідність дихальних шляхів постраждалого. Вразі відсутності дихання необхідно провести дії щодо відновлення прохідності.

3. R - Respiration (Дихання). Оцінка та підтримка функції дихання. Накладаємо оклюзійну пов'язку на всі рани, які виявлені на грудях, пахвах і шиї. Перевіряємо, чи немає переломів ключиці, грудини і ребер, перевіряємо спину. Якщо постраждалий не дихає самостійно, може знадобитися проведення штучної вентиляції легень.

4. C - Circulation (Кровообіг). Оцінка стану та забезпечення адекватного кровообігу постраждалому.

march 1

5. H - Hypothermia Prevention (Профілактика гіпотермії). Постраждалі, особливо при важких травмах, при втраті значної кількості крові, піддаються ризику гіпотермії. Тому важливо прийняти заходи щодо запобігання охолодженню тіла.

march 8

 

Алгоритм MARCH використовується в ситуаціях, коли потрібна швидка та систематизована реакція на травми, наприклад, під час бойових дій, надзвичайних ситуацій або інших ситуацій, коли надання швидкої медичної допомоги обмежене або ускладнене.

march 3

taemnitsi culturnih labirintiv